STEAM-haasteita 2020-2021
Nämä haasteet olivat osa Helsingin STEAM-haastekisaa syksyllä 2020 / keväällä 2021.
3D-malli
Luokaa 3D-malleja haluamallanne ohjelmalla. Muistakaa ottaa kuvia (tai videota) mallin tekemisen eri vaiheista. Mallista ei ole pakko tehdä 3D-tulostetta. 3D-mallit voivat olla käyttöesineitä, kulkuneuvoja, huvipuisto, pelihahmo, rakennuksia, mitä vain keksitte.
Ketulle kiikarit
Ketun kanssa kasvetaan yhdessä kohti kestävää tulevaisuutta. Mutta Kettu tarvitsee kiikarit nähdäkseen tulevaisuuteen paremmin. Suunnitelkaa Ketulle kiikarit. Tässä haasteessa ei tarvitse valmistaa kiikareita, mutta tarkoituksena on suunnitella väline, joka auttaa Kettua näkemään mahdollisimman pitkälle.
Logosuunnittelu
Suunnitelkaa logo jollekin tuotteelle tai palvelulle. Tehkää oma ehdotuksenne logosta, joka sopisi sen ilmeeseen. On hyvä, jos nimi näkyy logossa, mutta se ei ole välttämätöntä. Hyvä logo toimii eri tilanteissa sekä hyvin pienenä että isonakin kuvana. Huomatkaa, että logon tulee toimia myös neliön muotoisella alueella.
Ohjelmoidaan
Voitte ohjelmoida millä tahansa menetelmällä, jota osaatte. Voitte ohjelmoida antamalla liikkumiskomentoja toisillenne, käyttää graafisen ohjelmoinnin työkaluja tai koodata jollain ohjelmointikielellä. Voitte esimerkiksi ohjelmoida pelin tai tehdä koodin robotille tai mikrokontrollerille.
Vinkit: Internetistä löytyy paljon ohjeita erilaiseen ohjelmointiin. Myös valmista koodia löytyy paljon, mutta jos koodaatte, muistakaa tehdä se itse. Robotin voi ohjelmoida vaikka soittamaan pianoa.
Oma rakentelu
Rakentakaa rakennelma paperista, muovista, puusta, luonnonmateriaaleista tai pahvista. Rakennelma voi olla pieni tai suuri, pyöreä tai kulmikas. Rakennelma voi olla eläin, miekka, talo tai vaikkapa auto.
Vinkit: Esimerkiksi pahvi on englanniksi ‘cardboard’. Kirjoita kuvahakuun vaikka “cardboard ideas” ja löydät varmasti ideoita rakenteluun.
Soitin
Rakentakaa esineitä, jotka soivat tai päästävät ääntä. Ne voivat olla pieniä tai suuria, kulmikkaita tai pyöreitä, paukkuvia, pöriseviä, päriseviä tai surisevia. Pääasia on, että soittimesta lähtee ääni tai ääniä. Soittimen voi rakentaa paperista, muovista, puusta, luonnonmateriaaleista, jne.
Tuotteelle uusi elämä
Tuunaa tuotteelle/tavaralle/asialle uusi elämä tai ilme. Mitä voisi rakentaa hajonneesta peliohjaimesta? Mitä voisi rakentaa vanhasta lelusta? Voiko puhjenneesta pallosta tehdä vielä jotain? Voisiko esimerkiksi hajonneista farkuista tehdä laukun tai osaisitko korjata itse jonkun sinulle tärkeän hajonneen esineen? Voisiko kahdesta vanhasta tuotteesta rakentaa yhden uuden? Haasteeseen voi osallistua projektilla, jonka materiaalit ovat olleet aikaisemmin toisessa käytössä esim. muovi, pahvi, paperi, juomapullot, jne.
Vinkit: Internetistä löytyy paljon kuvia kierrätysprojekteista ja ready made -taiteesta.
Valoa pimeyteen
Tässä haasteessa etsitään projekteja pimeneviin syksyn iltoihin. Projektit saavat loistaa ja hohtaa. Projektit voivat tietysti myös välkkyä ja ne saavat olla iloisen värikkäitä. Valoa pimeyteen -haasteen projektit voivat olla pieniä taskuun mahtuvia tai vaikkapa talon seinän kokoisia. Haasteessa voit käyttää valitsemiasi erilaisia valonlähteitä esim. valaisimia, taskulamppua, heijastimia, jne.