Median vaikutus minuun

Tavoitteet

Oppia tunnistamaan luotettava tietolähde ja opetella lukemaan uutisia kriittisesti. 

Oppiaineet, jotka esiintyvät osiossa

  • ÄI5 
  • YH1 
  • YH3 
  • ET2

Kuvaus

Uutisilla ja erilaisilla tietolähteillä on tapana vaikuttaa meidän ajatusmaailmaamme. Tässä osiossa käydään lävitse, mistä voit tunnistaa luotettavan tietolähteen ja miten uutisia kannattaa lukea. 

Kahden videon avulla opit hakemaan aineistoa ja tunnistamaan luotettavan videolähteen. 

Linkki: Median vaikutus minuun

Lataa saavutettava PDF -versio, jossa Thinglinkin tekstit. Halutessasi voit tehdä oman Thinglink -alustan käyttäen apuna alla olevia tekstejä.

Lisämateriaalit

Alla on esimerkkejä osion aiheisiin liittyvistä lisämateriaaleista, joista voi mahdollisesti olla myös tukea aiheen käsittelyyn.  

Video: Aineiston haku Helmet-verkkopalvelussa https://youtu.be/8CPW0UCqwmw  

Video: Tunnista luotettava tiedonlähde https://youtu.be/4QqUrdWtfFg

Tehtävät

Tästä PDF-tiedostosta löydät tämän osion tehtävät. Opettajalla on mahdollisuus muokata tehtäviä omanlaisekseen. Lisäksi on mahdollista valita, mitä tehtäviä hän haluaa osiossa käyttää. 

Wordwall -tehtävät

Osana materiaalia on tehty myös Wordwall-sovelluksen avulla interaktiivisia tehtäviä opiskelijoille. Osa tehtävistä on upotettu Thinglink-alustalle.  

Voit halutessasi käyttää myös Wordwall-tehtäviä opetuksen tukena. Tehtävät voi tehdä itsenäisesti tai ne voi heijastaa näytölle ja tehdä ryhmän kanssa yhdessä.  

Aineiston lähteet

Medialukutaito: https://uudetlukutaidot.fi/medialukutaito/  

Ilmastoahdistus ja sen kanssa eläminen: https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/ilmastoahdistus-ja-sen-kanssa-elaminen/  

Kestävä kehitys: https://toivoajatoimintaa.fi/kestava-kehitys/ 

Ei hötkyillä, sillä meillä menee paremmin kuin koskaan: https://wiseproject.fi/ei-hotkyilla-silla-meilla-menee-paremmin-kuin-koskaan/ 

Ensin pandemia, sitten sota – traumaterapeutin vinkki jaksamiseen kaiken keskellä: “Perhoshalauksella voi rauhoittaa itse itseään”: https://yle.fi/uutiset/3-12340313  

Aineiston haku Helmet-verkkopalvelussa: https://youtu.be/8CPW0UCqwmw  

Tunnista luotettava tiedonlähde https://youtu.be/4QqUrdWtfFg