Karjalanpiirakka ilmiönä
Koskelan ala-asteen koulussa tutkittiin karjalanpiirakan historiaa, opeteltiin leipomaan karjalanpiirakka isoäitien opastuksella. Toteutettiin Suomi 100 -juhlalounas, jolla tarjottiin karjalanpiirakka alkupalana.
Tavoitteet
- oppia tuntemaan ruokakulttuuria
- opetella arjen taitoja
- lisätä kielitietoisuutta (koululaisten eri kielet näkyviksi)
- lisätä mediataitoja
- edistää tapakulttuuria
- opetella videoeditointia ja taustamusiikin tekoa
Mitä tehtiin?
- haettiin tietoa karjalanpiirakan historiasta netistä ja haastattelemalla
- verkostoiduttiin kotien ja osaajien kanssa
- leivottiin pienissä ryhmissä (koko koulu) karjalanpiirakat, Nuorisotalon tiloissa isoäitien kanssa
- mediakerhon vetäjä kuvasi projektia
- tilattiin pitopalvelusta tarjoilijat ja astiat
- tehtiin juhlakattaus
- koko koulu söi yhdessä Palmian Suomi 100 -juhla-aterian
- pidettiin videon ensi-ilta yhdessä vanhempien kanssa
Miten tehtiin?
ks. edellä
Osallistujat
- koko koulu: oppilaat, avustajat, opettajat, muu henkilökunta
- asiantuntija-isoäidit
- huoltajat ensi-iltayleisönä
- nuorisotoimi tilojen tarjoajana
Arviointi
- videoon kootut haastattelut projektin onnistumisesta
- ensi-iltayleisön kommentit
Materiaalit
- leipomistarvikkeet- ja välineet
- juhla-astiat ja juhlakattaukseen liittyvät tarvikkeet
- tabletit kuvaukseen, iMovie
Plussat
- koko koulun yhteinen projekti
- kaikki pääsivät mukaan
- konkreettista kulttuuritietoa
- kielitaidosta päästiin olemaan ylpeitä
- kodit pääsivät näkemään koko projektin videona
Kehitettävää
- videointiin ja editointiin enemmän oppilaiden osallistumista taitojen karttuessa
Tiimi
opettajat Satu Korpiniitty, Tuulia Pisto ja Päivi Flores, Koskelan ala-asteen koulu