Karjalanpiirakka ilmiönä

Koskelan ala-asteen koulussa tutkittiin karjalanpiirakan historiaa, opeteltiin leipomaan karjalanpiirakka isoäitien opastuksella. Toteutettiin Suomi 100 -juhlalounas, jolla tarjottiin karjalanpiirakka alkupalana.

Tavoitteet

  • oppia tuntemaan ruokakulttuuria
  • opetella arjen taitoja
  • lisätä kielitietoisuutta (koululaisten eri kielet näkyviksi)
  • lisätä mediataitoja
  • edistää tapakulttuuria
  • opetella videoeditointia ja taustamusiikin tekoa

Mitä tehtiin?

  • haettiin tietoa karjalanpiirakan historiasta netistä ja haastattelemalla
  • verkostoiduttiin kotien ja osaajien kanssa
  • leivottiin pienissä ryhmissä (koko koulu) karjalanpiirakat, Nuorisotalon tiloissa isoäitien kanssa
  • mediakerhon vetäjä kuvasi projektia
  • tilattiin pitopalvelusta tarjoilijat ja astiat
  • tehtiin juhlakattaus
  • koko koulu söi yhdessä Palmian Suomi 100 -juhla-aterian
  • pidettiin videon ensi-ilta yhdessä vanhempien kanssa

Miten tehtiin?

ks. edellä

Osallistujat

  • koko koulu: oppilaat, avustajat, opettajat, muu henkilökunta
  • asiantuntija-isoäidit
  • huoltajat ensi-iltayleisönä
  • nuorisotoimi tilojen tarjoajana

Arviointi

  • videoon kootut haastattelut projektin onnistumisesta
  • ensi-iltayleisön kommentit

Materiaalit

  • leipomistarvikkeet- ja välineet
  • juhla-astiat ja juhlakattaukseen liittyvät tarvikkeet
  • tabletit kuvaukseen, iMovie

Plussat

  • koko koulun yhteinen projekti
  • kaikki pääsivät mukaan
  • konkreettista kulttuuritietoa
  • kielitaidosta päästiin olemaan ylpeitä
  • kodit pääsivät näkemään koko projektin videona

Kehitettävää

  • videointiin ja editointiin enemmän oppilaiden osallistumista taitojen karttuessa

Tiimi

opettajat Satu Korpiniitty, Tuulia Pisto ja Päivi Flores, Koskelan ala-asteen koulu